Το TETRA (επίγειο ραδιοφωνικό ραδιόφωνο) είναι το αποδεκτό ψηφιακό ραδιοφωνικό πρότυπο για κρίσιμες επικοινωνίες. Το TETRA είναι ένα ανοικτό πρότυπο όπου εστιάζει στην κάλυψη των κρίσιμων επικοινωνιακών αναγκών των οργανισμών δημόσιας ασφάλειας, των υπηρεσιών ασφάλειας σε όλο και μεγαλύτερο εύρος άλλων τομέων της αγοράς. Η τεχνολογία έχει τυποποιηθεί από το ETSI (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων).

Όπως συμβαίνει με το GSM και άλλα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, η ραδιοφωνική υποδομή του TETRA βασίζεται σε τεχνολογία κυψελοειδούς ραδιοφωνικής διάδοσης. Η συχνότητα που χρησιμοποιείται από την TETRA στην Ευρώπη είναι 380-400 MHz για την επικοινωνία έκτακτης ανάγκης.

Στην τρέχουσα έκδοση της, η TETRA υποστηρίζει τη φωνητική επικοινωνία και τη μεταφορά δεδομένων πακέτων και κυκλωμάτων, σύντομα μηνύματα δεδομένων και έναν αυξανόμενο αριθμό εφαρμογών δεδομένων που αναπτύσσονται ειδικά για τον κρίσιμο χρήστη επικοινωνιών.

250+ δίκτυα TETRA χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις για τη δημόσια ασφάλεια, τις στρατιωτικές και αμυντικές και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Το μεγαλύτερο δίκτυο TETRA μέχρι σήμερα είναι η Airwave στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία διαθέτει 3600 σταθμούς βάσης και περίπου 350.000 χρήστες.

Οι εθνικές δημόσιες ασφάλειες χρησιμοποιούν τα δίκτυα TETRA , τα οποία κατασκευάζονται ή χρησιμοποιούνται ήδη στην Ανδόρα, την Αυστρία, το Μπαχρέιν, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Δανία, την Αίγυπτο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιρλανδία, την Ιορδανία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Ζουαζιλάνδη, τη Σουηδία, το Τουρκμενιστάν, το Βατικανό και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων.

Το ETSl έχει ήδη τυποποιήσει την TEDS (TETRA Enhanced Data Service), η οποία θα προσφέρει στους χρήστες TETRA πολύ υψηλότερες ταχύτητες δεδομένων. Το πρότυπο επιτρέπει έως και 691 kb / s, αλλά οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα του ραδιοφάσματος δίνουν στους χρήστες μια καθαρή απόδοση περίπου 100 kb / s.

Ένα σύστημα TETRA μπορεί να παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες ομιλίας :

  • Ομαδική κλήση (στατική και δυναμική)
  • κλήσεις προτεραιότητας
  • Κλήσεις  σε δίκτυα τρίτων
  • Κλήσεις έκτακτης ανάγκης
  • Λειτουργία DMO & TMO (Κλήσεις άμεσης λειτουργίας και δυσχερούς  τρόπου λειτουργίας) Κρυπτογραφημένες κλήσεις
  • Οργάνωση Χρόνου Ομιλίας
  • Αναγνώριση καλούντος
  • Φραγή  κλήσης
  • Κλήση σε αναμονή
  • Κλείδωμα του τερματικού TETRA

Η παραπάνω λίστα είναι ένας ενδεικτικός κατάλογος χαρακτηριστικών που υποστηρίζονται από ένα σύστημα TETRA και όλα είναι διαμορφωμένα από το διαχειριστή του συστήματος ανά τερματικό.